בחירת מסגרת חינוכית עבור ילד עם אוטיזם
- עמית בן-טוב
- 28 בינו׳ 2023
- זמן קריאה 4 דקות
עודכן: 3 בפבר׳ 2023
תהליך בחירת מסגרת עבור ילד עם צרכים מיוחדים טומן בחובו התמודדות לא פשוטה עבורכם ההורים. בתהליך שכזה אתם נדרשים להכיר בחוזקות ובקשיים של הילד, דבר אשר עלול להציף שוב את הקושי בהכרה כי הוא איננו מתקדם במסלול אליו ייחלתם וציפיתם.
במקביל להכרה זו אתם נדרשים לקבל החלטה הרת גורל כאשר אין ביכולתכם לדעת ב 100% האם היא ההחלטה הנכונה והטובה ביותר עבור הילד. אתם נדרשים לקחת סיכון ברמה מסויימת ולקוות שאתם עושים את ההחלטה הנכונה. עמידה בצומת שכזו עלולה להציף רגשית, להעלות רמות חרדה ולפגוע ביכולת קבלת החלטות מושכלת ורציונלית.
בדיוק מהסיבה הזו כתבתי פוסט זה, על מנת לעשות סדר באפשרויות אשר עומדות בפני ההורים לפי גיל הילד וכן לסקור את היתרונות והחסרונות בכל מסגרת ומסגרת.
הדברים נכתבו מתוך נסיון של 15 שנים בעבודה עם אוכלוסיה של ילדים עם אוטיזם במערכת החינוך ובמגזר הפרטי. חשוב לי לציין כי חוויות סובייקטיביות של הורים במסגרת ספציפית יכולות לנבוע ממפגש עם איש צוות מסויים ואינן מייצגות את כלל המסגרות מאותו סוג.
בסקירת המסגרות בפוסט זה השתדלתי לנטרל חוויות אינדוידואליות אשר הושפעו מאיש צוות או טיפול כזה או אחר. יחד עם זאת חשוב לציין כי לצוות אשר בא מגע בפועל עם הילד יש השפעה לא מבוטלת על ההתקדמות של הילד הלכה למעשה כמו גם לגורמים ומשתנים נוספים ורבים אחרים כמו הרכב הקבוצה, גישה חינוכית של המסגרת הנבחרת, גמישות ויצירתיות של מקבלי ההחלטות, ההורים של שאר הילדים בקבוצה ועוד ועוד.
אז מה הן האפשרויות והמסגרות המוצעות בכל גיל?
0-3 שנים
מעון יום שיקומי ניתן להתקבל לאחר קבלת אבחון, קבוצות קטנות, צוות מקצועי וסל טיפולים ללא עלות.
מעון רגיל צוות ללא הכשרה באוטיזם, אפשרות להכניס סייעת אישית לאחר קבלת האבחון.
3-7 שנים
גן תקשורת עד 9 ילדים, צוות חינוכי וטיפולי מקצועי, יום לימודים עד 17:00, סל טיפולים מקדם בשעות הגן, שיבוץ בתחום הרשות לפי החלטת המתי"א ולא לפי בחירת ההורים, מעט חופשים.
גן רגיל עם ליווי של סייעת משלבת קבוצה גדולה, צוות של גננת וסייעת מהחינוך הרגיל, ליווי של סייעת למספר שעות אשר נקבעות בוועדה ע"פ רמת התפקוד של הילד (לא לאורך כל שעות היום ולא בזמן הצהרון), שיבוץ לפי העדפת ההורים
6-21
בית ספר כוללני בית ספר המיועד לילדים עם אוטיזם, כיתות קטנות עד 9 ילדים, צוות מקצועי, תכנית לימודים מותאמת אישית, יום לימודים ארוך, טיפולים בשעות בית הספר, כיתות לרוב לפי רמת תפקוד רב גילאי, מעט חופשים, עד גיל 21.
כיתת תקשורת כיתה קטנה בתוך בית ספר רגיל, שיבוץ לפי החלטת המתי"א (איפה שנפתחת כיתה באותה שנה), צוות מקצועי, תכנית לימודים מותאמת אישית, יום לימודים ארוך, מעט חופשים, אפשרות שילוב בכיתות רגילות ופעילויות בית הספר, טיפולים לפי הנמצא בבית הספר הספציפי.
כיתה רגילה עם ליווי סייעת משלבת קבוצה גדולה, צוות של גננת וסייעת מהחינוך הרגיל, ליווי של סייעת למספר שעות אשר נקבעות בוועדה ע"פ רמת התפקוד של הילד (לא לאורך כל שעות היום ולא בזמן הצהרון), טיפולים לפי הנמצא בבית הספר הספציפי, שיבוץ לפי העדפת ההורים.
יתרונות וחסרונות לפי מסגרות
שילוב יחידני בגן או בית ספר
לאחר 12 שנים של ליווי תלמידים בשילוב ו- 15 שנים במערכת החינוך אני יכולה לומר בפה מלא שאני בעד שילוב יחידני! ילדים אשר מצליחים לעמוד בקצב הלימודי של הכיתה ברמה סבירה ברוב המקצועות ומצליחים להתרם מנוכחות המשלבת בתחום החברתי, מתקדמים באופן מרשים, מגיעים להישגים וחווים תחושת מסוגלות.
אבל…
זה לא מתאים לכל אחד. ולא בגלל שאני חושבת שיש ילד שלא יכול להתרם משילוב.
זו המערכת שאיננה מותאמת לכך.
במצב הנוכחי, משפחה שבוחרת באופציית השילוב נדרשת לגייס מאמצים ומשאבים רבים על מנת שהשילוב יהיה מוצלח. על מנת שהילד המשולב באמת יצליח להתרם, להרגיש שייך, לחוות הצלחות ולפתח מיומנויות חשובות לעתיד.
זהו מצב לא אידאלי כמובן אבל זו המציאות.
ובמציאות הזו, ילד שנמצא בשילוב לא מיטבי, רק מפסיד.
יתרונות
מסגרת קרובה לבית מאפשרת יצירת קשרים חברתיים עם ילדים מהשכונה והמשכיות שלהם בשעות אחה"צ ביתר קלות
חשיפה לאינטראקציות חברתיות תואמות גיל
חשיפה לאינטראקציות חברתיות רבות יותר
חשיפה לתכנים אקדמיים תואמי גיל
מגוון רחב יותר של ילדים כולל תחומי עניין, סגנונות אישיות והעדפות חברתיות
חסרונות
מעמיס על ההורים
תלות בגורמים במערכת מבחינת נכונות לעזור ולהשקיע
חוסר גמישות מצד המערכת בנוגע לתכנית הלימודים
סייעות לא מקצועיות
אין ליווי לכל אורך היום, לרבות צהרון
מצריך השקעה כלכלית
מסגרות חנ"מ - גן/מעון תקשורת ובית ספר כוללני
לאורך 15 השנים האחרונות זכיתי להכיר את מערכת החינוך מבפנים ומבחוץ.
מבפנים כמורה לחינוך מיוחד וכמנתחת התנהגות ומדריכה בגני תקשורת.
ומבחוץ בתהליכי ליווי של משפחות והנחיית תכניות שילוב.
החוויה המקבילה הזו מאפשרת לי לראות באופן די מדויק אובייקטיבי את היתרונות והחסרונות בכל אחת מהמסגרות מהמשקפיים של טובת הילד.
מסגרת חינוך מיוחד יכולה להיות מועילה ומיטיבה מאוד עבור ילדים עם אוטיזם ובחירה באופציה הזו *איננה* גוזרת על הילד חיים נטולי עצמאות ובידוד מהקהילה. ניתן לקיים עם הילד חוויות בקהילה אשר יאפשרו לו להתאמן על מיומנויות חברתיות כגון - משחק בגן שעשועים, עריכת קניות בסופר, טיול משפחתי בטבע ועוד ועוד.
יתרונות
כל הטיפולים ניתנים באותו מקום
יום לימודים ארוך
צוות מנוסה ומקצועי
קבוצת השווים של הילד
תכנית לימודים מותאמת אישית
אין שביתות/השעיות ויש מעט ימי חופשה
חסרונות
מגוון תפקודים - קבוצות הטרוגניות
מלכודת דבש - קשה לצאת
קושי לייצר המשכיות לקשרים חברתיים מהמסגרת
רחוק מהבית ומהקהילה
כיתת תקשורת
זוהי כיתה קטנה עד 9 ילדים אשר פועלת בתוך בית ספר רגיל, מהווה פתרון עבור ילדים אשר אינם נתרמים מישיבה בכיתה של 35 ילדים ודרישה לעמוד בקצב לימודים אחיד אך כן מסוגלים לתפקד באופן מיטבי בתוך מערכת של החינוך הרגיל, מסוגלים להיות נוכחים בחצר בית ספר עמוסה בילדים ולשאת את הדינמיות, הכללים והקודים החברתיים במסגרת שכזו.
יתרונות:
אפשרות נוחה להשתלבות בחלק מהמקצועות בכיתה רגילה
חשיפה לאינטראקציות חברתיות בהפסקות ובשיעורים משותפים
תכנית לימודים מותאמת אישית
יום לימודים ארוך
אפשרות לטיפולים במסגרת יום הלימודים
צוות חינוך מיוחד מקצועי
חסרונות:
הילד רואה מול עיניו את השונות שלו יומיום
לעיתים לבית הספר אין כלים ומערך תומך להתמודדות עם בעיות התנהגות
התקדמות איטית יחסית בחומר לימודי
קבוצה הטרוגנית משמעותה לעיתים מיעוט בפרטנרים לתקשורת חברתית.
פוסט אחרון בסדרת הפוסטים שיעזרו לכם לקבל החלטה באשר לבחירת מסגרת עבור ילדכם או ילדתכם המאובחנים עם אוטיזם.
לסיכום,
בחירת מסגרת חינוכית היא אכן משימה מורכבת אשר יש לקחת ברצינות ובכובד ראש אך אני ממליצה להשתמש גם בתחושות הבטן ולא רק בראש. בסופו של דבר, אין כאן בדרך כלל אמת מוחלטת. יש אפשרויות רלוונטיות, יש ילד עם יכולות וקשיים, יש משפחה שעומדת מאחוריו ונדרשת להחזיק את מאחורי הקלעים של כל החלטה שתתקבל ובעיקר יש הורים, שמכירים את הילד הכי טוב, רוצים בשבילו את הכי טוב ויודעים לומר אם הילד שלהם נמצא במקום שמעניק לו קרקע טובה ובטוחה להתקדם ולהתפתח בשמחה ורוגע.
אז קחו נשימה, התייעצו, בדקו, התרשמו והקשיבו לבטן שלכם, לאינטואיציה ההורית שלכם ובחרו עבורו בלב שלם.
בהצלחה!
Comments